دیدگاه مالتوس انگلیسی

ساخت وبلاگ

توماس رابرت مالتوس (1766 تا 1834م./ 1180 تا 1250هـ . ق) در یک خانوادۀ ثروتمند به دنیا آمد و در سال 1793م./ 1208هـ . ق. استاد دانشگاه شد. او مقام های بلندی را در دولت انگلستان احراز کرد. او کمک به تهی دستان و صرفه جویی را محکوم کرد و دریوزگی، جنگ، قحطی و بیماری را اموری طبیعی و از عوامل جدایی ناپذیر پیشرفت جامعه خواند و این دیدگاه های خود را مبتنی بر «دانش» قلمداد کرد.

نفوذ و اثر فوری اندیشه های مالتوس بر روی سیاست های اجتماعی جهان سرمایه داری کم نبود. یکی از نویسندگانی که زندگی نامۀ مالتوس را نوشته، می آورد که: تئوری وی برای یک قرن مورد استفادۀ اقتصادگران و سیاستمدارانی قرار گرفت که می خواستند از یک سو اقتصاد آزاد را توجیه کنند و از سوی دیگر راه را بر اصلاحگری های اجتماعی و اقتصادی بربندند. نیز «واتسون» بر این باور است که آنچه دست اندرکاران از مالتوس آموختند و پذیرفتند، این بود که «تهیدستان و بینوایان به سبب بی حاصلی و بیهودگی خویش تهیدست و بینوا بودند و بدبختی، بیچارگی و پریشانی خود "دارویی" بود که جامعه را در بهبود نگاه می داشت.»

به طور خلاصه:

برای خوشبخت ساختن جامعه لازم است که جمعیت بزرگی در بیچارگی و دریوزه به سر برند.

دریوزگی بخشی جدانشدنی از خوشبختی، ثروت و تمدن بشری است.

لزوم دریوزگی اکثریت جامعه.

تئوری پرآوازه اما سخت غیرانسانی مالتوس و تأکید و پافشاری بر آن چه نتیجه ای داشت؟

مالتوس معتقد بود که «شمار آدمیان به صورت تصاعد هندسی بالا می رود، در حالی که وسایل و لوازم معیشت به صورت تصاعد حسابی رشد می یابد. لذا "باید از رشد جمعیّت جلوگیری شود".»

 

از صفحات 92 تا 94 کتاب «رویارویی های...» اثر مرحوم دکتر حائری

 

راوندی...
ما را در سایت راوندی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : holybible بازدید : 82 تاريخ : جمعه 12 بهمن 1397 ساعت: 1:08